‘Plantjestelers’ in hart en nieren

Werken bij akkerbouwbedrijf Klaver betekent werken met de seizoenen. Zodra de dagen korter worden, wordt het werk minder. Maar tijdens de lange zomerdagen is het echt wel eens aanpoten. We werken nou eenmaal met een levend product en zijn grotendeels afhankelijk van de natuur.

Maar dat maakt het werken op het boerenbedrijf ook afwisselend en interessant. Geen dag is hetzelfde. De zes vaste medewerkers van Klaver zijn ‘plantjestelers’ in hart en nieren en werken veel buiten op het land. Ze maken daarbij gebruik van de modernste machines en teelttechnieken.

Klaver dateert uit 1947 en is sinds 1988 in handen van Marco Klaver en zijn vrouw Jeanne. De 400 hectare grond is grofweg opgedeeld in 125 hectare voor pootaardappelen en 125 hectare graan. De rest van het areaal bestaat uit uien, bieten en wortelen. In totaal zijn er 14 kavels in een straal van 6 kilometer om de boerderij heen. Het bedrijf heeft verzorgt zelf haar opslag en verwerking.

Pootaardappelen

De focus van het bedrijf ligt op pootaardappelen. Een vak apart, waar Klaver zich in heeft gespecialiseerd. Ieder jaar worden er 250.000 miniknollen ingekocht van bestaande en nog geen bestaande rassen. Deze zaailingen groeien na 3 tot 4 jaar uit tot een pootaardappel van hoge kwaliteit. Dit proces dwingt tot hygiënisch en systematisch werken én goed te selecteren. Het vraagt om kennis en kunde en een onuitroeibare passie voor de pootaardappel.